10 consells si estem cercant ocupació

Autora: Amalia López Acera, community manager del SERVEF

Tant si ens acabem de quedar aturats com si portem ja algun temps cercant ocupació sempre hi ha algun aspecte que podem millorar tant en el nostre currículum com en el nostre perfil professional. Ací us deixe 10 consells a tenir en compte quan estem cercant ocupació. L’ús d’una fotografia correcta, comptar amb un bon perfil en Linkedin o enviar el nostre currículum en format pdf poden ajudar-nos (que no és a dir que siga determinant) per a augmentar les nostres possibilitats com a candidats a una oferta de treball.

trabajo

1) Crea un compte de correu electrònic específica per a dedicar-lo a la cerca d’ocupació. Tingues especial cura en:

  • Evitar noms o pseudònims que puguen restar credibilitat a la teua imatge del tipus laratitapresumida@hotmail.es.
  • Simplificar el teu compte de correu electrònic i eliminar aquells signes que poden donar lloc a error; per exemple: carlosgarciasantos@yahoo.es.
  • El millor és utilitzar el teu nom i cognom perquè la persona que reba el correu puga identificar-te ràpidament però tingues especial cura amb les abreviatures del tipus susanagcsd@wanadoo.es que poden confondre la persona que haja d’escriure´l i provoquen que no rebem un correu electrònic.

2) Posa una bona foto en el teu currículum i en el teu perfil. Una imatge val més que mil paraules i la primera impressió que tinguen de nosaltres la proporcionem en gran manera per la foto que inserim tant en el nostre curriculum com en els nostres perfils de xarxes socials. Hem d’anar amb compte amb:

  • No utilitzar fotos retallades d’altres fotos en les quals apareguen altres persones o parts d’elles.
  • En el cas de les dones fugir del maquillatge excessiu, els pentinats recarregats o utilitzar moltes joies o complements.
  • És aconsellable utilitzar la mateixa foto tant per al nostre curriculum com per a totes les nostres xarxes socials cosa que facilitarà que ens puguen localitzar.
  • Atenció amb els fons que apareixen en les fotografies, utilitza el clàssic fons blanc.
  • Intentar transmetre professionalitat i serietat a través de la foto.

3) Tenir el telèfon mòbil operatiu. No és que hàgem d’estar “disponible” les 24 hores del dia, però sí que hem d’estar-hi en les considerades com a hores normals d’oficina, és a dir, de 9-14:00h i de 17-20:00h de dilluns a divendres. En el cas que sapiem que no anem a poder atendre el telèfon estaria bé optar per desviar-lo  a un conegut perquè puga recollir l’encàrrec o bé tenir instal·lada la funció de contestador. Cal tenir en compte que una empresa no telefoa diverses vegades a un candidat quan té molts on triar, per la qual cosa podem perdre una oportunitat laboral si no ens localitzen i si que localitzen a un altre candidat.

Compte amb els politonos d’espera en els telèfons mòbils. Com hem dit abans la primera impressió és la que queda, per això, tindre politonos d’espera de mòbils ens pot restar “credibilitat” i professionalitat. Quina imatge tindríem si cridàrem al cirurgià que ens ha d’operar i apareix un politono amb un acudit de José Mota? Una vegada que estiguem treballant en una empresa i ja ens coneguen i sàpien que treballem bé i que l’humor no ha d’estar renyit, en el nostre cas, amb la professionalitat, podem utilitzar-los.

4) Elaborar una agenda de cerca d’ocupació. Pot ser bé en format digital o en un simple quadern però és aconsellable que anem registrant tant els curriculums que enviem, com les entrevistes que fem o els contactes que entaulem. És important controlar cada contacte que establim perquè en el cas que ens telefonen hem de saber contestar amb propietat, no hi ha cosa que done pitjor impressió per a una empresa que quan contestem: em pots dir de quina empresa em telefones? He enviat tants currículums!!!”.

5) Passar a format pdf tant el nostre curriculum com les cartes de recomanació, títols, cursos, etc… Triar aquest format permet, d’una banda, que ningú puga modificar-nos-el i el que és més important, amb tantes versions i programes d’edició de text pot ser que en enviar-ho el destinatari no puga llegir-ho correctament i ens dercarte per aquesta raó del procés de selecció.

6) Tin disponible el nostre curriculum, cartes de recomanació, carnets, títols, etc… en paper però també en un pendrive que portarem sempre amb nosaltres i és aconsellable tindre´l també en allotjaments en el núvol com Dropbox, Google Drive, etc. al qual puguem accedir ràpidament en el cas que ens demanen enviar-ho o hàgem de fer una modificació.

7) Enviar sempre una carta de presentació o un text al cos de l’e-mail quan enviem els nostres curriculums. Una empresa rep centenars de correus cada dia i si no especifiquem clarament perquè li l’enviem pot ser que acabe en la carpeta de paperera. I si pressuposem que quan vegen el curriculum sabran que és per a una oferta de treball, en el cas que tingueren diverses, sabrien ells per a quina oferta optem? Tornem a repetir la màxima de facilitar sempre que els reclutadors ens puguen localitzar. Si nosaltres no dediquem uns minuts a redactar un missatge perquè ens dóna mandra, què ens porta a pensar que ells es molestaran a desxifrar el que nosaltres volem? S’aniran directament a aquells candidats que els ho posen més fàcil.

8) Obrir un perfil en Linkedin. A més d’un curriculum en format paper és necessari comptar amb les xarxes socials com un canal més per a donar-nos a conèixer. L’elecció d’una o altra xarxa social dependrà del nostre perfil professional i de l’objectiu que pretenguem amb aquestes, però si hi ha una xarxa social que no podem obviar aquesta és Linkedin. Ara com ara és la xarxa social professional per excel·lència i la majoria de les empreses seleccionen al seu personal a través d´aquestes o després d’haver consultat. Per a una empresa no solament és interessant conèixer la nostra formació i experiència laboral també el saber quina és la nostra xarxa de contactes o com interactuem en diferents grups i a través de la informació que li proporciona Linkedin pot declinar la balança cap aquells que han aconseguit haver-se fet més “visibles” en el seu sector professional o empresarial.

9) Recopilar cartes de recomanació i contactes i inclou-los en el nostre curriculum. Es calcula que el 65% de les ofertes d’ocupació es cobreixen per la xarxa de contactes per això sol·licita en aquelles empreses que ens anem o ens acomiaden una carta de recomanació que ens permet que les noves empreses puguen comprovar que tot allò que diem sobre que sabem treballar en equip, som disciplinats i tenim ganes d’aprendre, efectivament és veritat. Ens sorprendria saber el nombre d’empreses que en les fases finals d’un procés de selecció telefonen a les antigues empreses on van treballar els candidats per a informar-se sobre aquests.

10) Cercar assessorament en els orientadors dels serveis públics d’ocupació. Encara que creiem que ho estem fent bé és aconsellable que tant el nostre curriculum, com la nostra estratègia de cerca d’ocupació, etc. siga revisat per un professional de l’orientació laboral. Els serveis públics d’ocupació disposen d’un equip d’orientadors professionals que poden ajudar-nos de forma professional i gratuïta per a veure si el que estem fent és correcte, veure com podem millorar algun aspecte o si ens poden orientar cap algunes alternatives o possibilitats que no hem barallat. A més ofereixen tallers i xarrades sobre com preparar una entrevista de treball, com encarar la cerca d’ocupació a través d’internet, l’ús de xarxes socials, etc. aspecte que ens poden ser de gran ajuda en la cerca d’ocupació.

Autora: Amalia López Acera, community manager del SERVEF

Posted in Orientació.