Has passat hores confeccionant el teu currículum, modificant-lo una vegada i una altra per a adaptar-lo a les ofertes de treball que més t’interessen. Després van venir els mesos de rodar i els incomptables viatges amb cotxe per a lliurar-lo en mà a les empreses del teu sector professional, polígon després de polígon. A més, et vas donar d’alta en innombrables portals d’ocupació i pàgines d’ajuda, difonent la teua candidatura per la xarxa, i fins i tot vas crear i vas cuidar la teua marca personal en Internet.
I un dia qualsevol sona el telèfon; és la teua cita per a l’entrevista de treball, el resultat d’un esforç de mesos dóna el seu fruit.
L’entrevista de treball és un moment crucial en tota cerca d’ocupació, i arribar fins a aqueixa fase del procés suposa un èxit en si mateix. Però a més de celebrar-ho, cal preparar-ho, i a consciència.
Fàcilment podem pensar que, com el/a reclutador/a preguntarà per aspectes de la nostra vida personal i professional, que lògicament coneixem, n’hi ha prou amb ser sincer i respondre educadament per a aconseguir el lloc de treball. Gran error.
Sense l’entrevista preparada, serà molt més fàcil que els nervis perden el control, no pensar amb claredat davant una pregunta compromesa, i perdre la confiança en les nostres possibilitats, la qual cosa segurament portarà a quedar-nos callats/es, o a parlar pels descosits, i amb aquesta actitud donarem una imatge poc professional.
És fonamental mesurar i controlar en tot moment les nostres respostes, reconduint les preguntes difícils cap a terrenys en els quals ens sentim còmodes, la qual cosa aconseguirem si portem un temari après al qual poder recórrer davant aqueixes situacions, com si fórem polítics en un dur debat.
Recordar que la meta és aconseguir el lloc de treball, com?, convencent al reclutador de la nostra idoneïtat per a aqueix lloc de treball, mostrant sempre el millor del nostre perfil professional i personal.
No és tasca senzilla, i a més si ens enfrontem a un professional de la selecció de recursos humans que ens llança les preguntes més complicades del seu repertori.
Ja vam veure la pregunta del sou; ací teniu unes altres de les més habituals.
1.- Per què hauríem de contractar-te a tu i no a un/a altre/a candidat/a?
Com no coneixes les capacitats dels altres candidats/es, mai has de comparar-te amb ells/elles, ni menysprear-los en favor de la teua candidatura. L’objectiu és que t’embenes tan bé com siga possible, mitjançant un discurs directe.
Si uses paraules buides de contingut, i les frases típiques, com “sóc el candidat perfecte”, “treballe molt dur”, o “estic molt motivat”, sense fonamentar la resposta amb els teus assoliments, aptituds i habilitats professionals, juntament amb la teua experiència professional més important, no convenceràs a l’entrevistador que el teu perfil és el que més s’adapta al lloc.
Mostra’t com un treballador polivalent i versàtil, capaç d’assumir responsabilitats en l’empresa, i fer front amb èxit a nous reptes, emprant adjectius positius, com ara lleial, organitzat, assenyat, resolutiu, constructiu, imaginatiu, cooperatiu…
2.-Dis-nos quins són els teus principals defectes i les teues millors virtuts
Quant als defectes o febleses, la qual cosa persegueix l’entrevistador és que li digues els motius pels quals no hauria de contractar-te.
Atenció!! no et perjudiques confessant els aspectes més negatius de la teua personalitat, sinó que has de reconduir la teua resposta cap a adjectius que a priori poden semblar negatius en l’àmbit personal però que suposen un gran valor en l’àmbit laboral, com ara: Tal vegada siga excessivament puntual, o massa meticulós, exigent en la obtenció de resultats, impacient per treballar…
Pots també centrar-te en alguna feblesa del teu currículum (que de segur ja haurà vist l’entrevistador) i reformular-la positivament. Per exemple, si no vas treballar durant un període de temps, exposa les activitats que vas realitzar en aquest, com ara formar-te, ampliar coneixements, perfeccionar un idioma, cercar ocupació en un altre país.
Si tens mancances en la teua formació, compensa-ho amb una especial motivació per a aprendre, sent dinàmic i emprenedor.
Quant a les virtuts, és l’oportunitat de demostrar la vàlua professional, mostrant determinació, dinamisme i positivitat. Incideix en la capacitat de resoldre problemes, treballar sota molta pressió, organitzar i dirigir equips o establir prioritats professionals. Respon amb seguretat i confiança en les teues capacitats.
3.-Quins motius tens per a treballar en aquesta empresa?
La realitat és que després de mesos o anys cercant treball, s’acaba enviant el currículum a qualsevol oferta de treball, per molt allunyada que estiga del nostre perfil professional.
Per això, l’entrevistador està esperant veure que és allò que el candidat ha investigat una mica, s’ha informat sobre l’empresa (projectes en marxa i futurs, nombre de treballadors, llocs vacants, posicionament en el sector…) i que el lloc oferit encaixa en les seues expectatives i aspiracions professionals a llarg termini, per la qual cosa està motivat per a exercir amb èxit aqueixes funcions.
No et centres en la teua vida professional i anteriors experiències (no peques d’egocèntric), sinó que has de posar en valor els punts forts de l’empresa, i les oportunitats que pot oferir-te, tant professionals com personals.
4.-Explica’m una mica sobre tu
És difícil eixir-se’n airós . Segueix aquest consell; com més temps parles, més possibilitats de ficar la pota, així que en dos o tres minuts, procura destacar els teus punts forts (sense “llegir” el teu cv) i la teua especial motivació per a treballar en l’empresa.
I com? Pots parlar de per què vas triar formar-te en una determinada professió (posa-li passió), i destacar el que més t’ha “marcat” de la teua vida laboral, cercant sempre connexions positives amb el lloc de treball a què aspires.
Es tracta que dónes sentit i cohesió a les eleccions que has pres en la teua vida, perquè la història del teu currículum cale en l’entrevistador, i veja les metes i objectius professionals que pretens aconseguir.
5.-Per què vols canviar de treball?
En plena crisi econòmica, canviar de lloc de treball resulta arriscat, i l’entrevistador voldrà conèixer el que ens impulsa a això.
Mai parles malament d’anteriors experiències laborals, ni d’antics caps o companys de treball, ja que inevitablement donaràs una imatge de persona problemàtica.
Centra la causa que et motiva a canviar d’ocupació en les teues aspiracions i metes professionals, en la teua carrera professional, i no en un problema de l’empresa en la qual treballes.
Explica que necessites un canvi a nivell professional i personal, evolucionar i aconseguir nous reptes.
6.-Et veig sobrequalificat
Desgraciadament, davant les escasses ofertes del mercat laboral, resulta normal aspirar a llocs de treball de qualificació inferior a la nostra. Com justificar-ho?
No centres el discurs en les mancances econòmiques que has de solucionar com siga, sinó en la necessitat de realitzar-te com a treballador, de sentir-te útil i desenvolupar-te professionalment, encara que siga partint des de la base.
Fes veure a l’entrevistador que eres un/a treballador/a polivalent, amb multitud de recursos, i amb gran inquietud formativa, capaç d’adaptar-se a llocs de treball de diversa qualificació, per a aconseguir una projecció professional a llarg termini.
7.-Dis-me un cas de mala experiència professional, o en què tu vas fallar
És una pregunta que voldran esbrinar, partint d’un acomiadament anterior, si eres capaç d’assumir la responsabilitat del lloc, si eres una persona que no s’adapta fàcilment al seu entorn laboral, o si tendeixes al conflicte, fins i tot si eres combatiu, perseverant o lluitador.
Tots cometem errors, i cal acceptar-ho, sense desviar tota la culpa a anteriors caps o companys de treball (encara que fóra així realment). L’important ací es reformular l’errada positivament, indicant que dels errors s’aprèn, que vas obtenir un ensenyament molt valuós, i que t’ha proporcionat nous recursos dels quals valer-te.
Pots posar com a exemple un projecte que va fracassar, o un cas en el qual no es va arribar als resultats comercials marcats, i exposa després professionalment els motius pels quals ho va fer, acabant amb el que aquest fet va aportar de positiu a la teua experiència laboral.
8.-Tens alguna pregunta?
Encara que molts dels dubtes hagen sigut resolts al llarg de l’entrevista, has de tindre preparades unes preguntes sobre el lloc de treball a què aspires per a realitzar-les al final de la cita; això indicarà que tens interès per la vacant.
No indagues sobre el salari, ni preguntes sobre les condicions laborals, o el període de vacances; no dóna una imatge professional, i més endavant podràs aprofundir sobre aquests. Evita fer preguntes personals o indiscretes a l’entrevistador, o sobre successos conflictius relacionats amb l’empresa.
Intenta que els teus dubtes estiguen relacionats amb el treball a desenvolupar: aclarir les teues funcions, saber més sobre el teu equip, possibilitats de desenvolupament del lloc dins de l’empresa, la cultura corporativa…
Les preguntes més encertades solen ser les que naixen de la recerca que has realitzat de l’empresa abans d’acudir a l’entrevista de selecció.
L’important és convèncer al/la reclutador/a a través d’aquestes preguntes de la teua especial motivació i de la teua sobrada capacitat per a exercir les funcions del lloc de treball.
Autor: Luis Gurrea, Orientador del Centre LABORA de Llíria i autor del blog Teoriento.es