Jo, ara com ara, tinc treball però continue aprenent, de fet, necessite continuar aprenent per a fer millor el meu treball cada dia i, tenint en compte que estic en un servei públic, és una responsabilitat.
Des de fa uns anys és tendència en el món laboral parlar de l’aprenentatge permanent com una competència professional. Entés, des del punt de vista de les competències, com la capacitat d’aprendre i d’incorporar nous esquemes o models cognitius i noves formes d’interpretar la realitat, l’aprenentatge permanent és una necessitat tant si estem treballant com buscant treball ja que hem de cuidar i ampliar la nostra formació. La formació contínua ha de formar part de la nostra rutina diària perquè necessitem constant actualització, hem d’aprendre i desaprendre i fer-ho amb creixent agilitat. I si fem això, és a dir, si ens preocupem per nosaltres i “pel nostre perfil serà sempre atractiu per al mercat laboral.

Centre SERVEF de Formació de Gandia
Doncs bé, per a poder posar en pràctica aquesta formació contínua, tenim distintes vies o recursos; uns de caràcter formal (que són els que veurem hui) i altres que encaixarien dins de l’aprenentatge informal i que veurem en un altre moment. Sense ànim de deixar tancada la llista, expose a continuació un resum amb alguns recursos que permeten el nostre aprenentatge permanent i vos anime que la completeu amb altres recursos que conegueu (òbviament, em cenyiré a recursos gratuïts, ja que les acadèmies, instituts i universitats privats no estan a l’abast de tots)
Ull! Abans d’iniciar un curs…..pense…..quines carències formatives tinc o necessite millorar? …i trie, després de reflexionar, el curs que millorarà la meua ocupabilitat o la meua efectivitat, segons siga la meua situació. Ara sí, anem a veure….
A. FORMACIÓ PRESENCIAL
1. Dins de la FORMACIÓ PER A LA OCUPACIÓ, m´agradaria destacar els cursos de formació del SERVEF: els trobaràs en GVA FORMACIÓ i és molt fàcil apuntarse; tant sols has d´entrar en http://www.servef.gva.es/miservef Són cursos vàlids per a obtindre un certificat de professionalitat.
2. Els ajuntaments solen impartir al llarg de l´any cursos gratuïts per al seus ciutadans.
3. CeiMigra (http://www.ceimigra.net/) És el Centre d´Estudis per a la Integració Social i Formació d´Inmigrants.
4. Sindicats com FOREM (https://www.forem.es/)
5. Associació la Casa Grande (http://lacasagrande.org/inmigrantes/) oferix cursos per a persones en risc d´exclusió social.
6. Cáritas (http://www.caritasvalencia.org/qhacemos_programas_info)
B. E-FORMACIÓ Conscient que no és fàcil fer un curs en línia (jo l´any passat en vaig començar tres i només vaig acaba-ne dos, ;)) ja que requerix molta disciplina i autoorganització vos deixe aquí un enllaç amb consells per a començar (i acabar) un curs en línia: http://blog.infoempleo.com/a/consejosparaempezaryterminaruncursoonline/
1. SAPS: És la plataforma de eformació de la Generalitat Valenciana http://www.saps.gva.es/
2. MOOC´s: És l’acrònim en anglés de MASSIVE OPEN ONLINE COURSES (COMA en castellà); són cursos en línia, massius i oberts, és a dir, gratuïts. Moltes són les plataformes que impartixen aquests tipus de cursos, i molt ampla la oferta formativa però jo destacaría:
● UNED COMA, COURSERA, MIRÍADA X: Són plataformes d´aprenentatge creades per universitats de tot el món en què podem trobar cursos de distintes àreas: arts i humanitats; negocis, robòtica, desenvolupament personal…..
● GOOGLE ACTÍVATE: En aquesta plataforma Google aposta per la importància de les competències digitals i oferix cursos tant per a adquirir-les com per a millorar-les. Destacable, a més, la matrícula permanentment oberta que permet accedir als seus cursos en qualsevol moment.
3. BLOGS: Alguns blogs i webs s’han revelat com a font de formació:
●http://www.elblogdeidiomas.com/ http://www.elblogdeidiomas.com/2013/06/5blogsparaaprenderalemangratis.html http://blogs.lasprovincias.es/buscandoempleo/2016/02/02/comoaprendergratisingles/ (El tema dels recursos gratuïts per a aprendre idiomes mereix un post apart)
● http://www.avanzaentucarrera.com/ Recull informació de cursos (encara que tots ells no són gratuïts)
Fent una excepció al “cost zero” dels recursos per a “continuar aprenent” no puc acomiadar el post sense parlar, d`una banda d’ AULA MENTOR i d’una altra, del Centre de Formació Permanent de la UPV. Aquest últim té bona oferta formativa i per als desocupats oferix descomptes del 50 %, fins i tot en alguns del 100%. Menció especial mereix el programa del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, Aula Mentor per la seua amplíssima oferta formativa en línia i la seua matrícula oberta tot l´any, entra i veuràs..http://www.aulamentor.es/
“La Comissió Europea ha subratllat moltes vegades la importància de la formació permanent com un mecanisme clau per a fomentar el creixement econòmic en la UE. D’altra banda, segons un estudi sobre economia espanyola realitzat per Florentí Felgueroso (Fedea) “Un augment en la taxa de participació en l’educació i formació d’adults pot servir per a superar alguns dels problemes associats amb l’abandament escolar. A més, ajudaria a millorar la productivitat dels treballadors i augmentaria la seua resistència davant l’impacte dels avanços tecnològics””
Gràcies per llegirme, espere que aquesta informació et siga útil…..fins aviat!
Autora: Ana Cerdán, tècnic d’ocupació i formació en el Centre SERVEF de Silla