Si estàs buscant activament treball, és probable que t’hages preguntat si estàs utilitzant les eines adequades i què has de fer per a trobar ocupació per internet. El procés de cerca d’ocupació en línia va més enllà d’inscriure’s en ofertes de portals web. En aquest article, t’explique per què.
Et presente els resultats a la pregunta Com has trobat ocupació? realitzats en l’Enquesta de Població Activa a més de 160.000 persones.
És IMPORTANT observar que:
- El 47% ha trobat ocupació amb els contactes.
- El 22% per lliurar CV directament a les empreses.
Per tant, un 70% dels llocs d’ocupació NO són oferits públicament. Per això se sol comparar la cerca d’ocupació amb un Iceberg, on la major part, entre un 70-80% es troba ocult.
Si usem exclusivament Internet per a buscar ofertes en portals web i Apps, estem aspirant només al 20-30% de les ofertes, les visibles, al pic de l’iceberg. Per tant, no caiguem en l’error de pensar que buscar ocupació per Internet és sol buscar ofertes en la web de Labora, Infojobs o altres portals. Estarem atacant una petita porció de les ofertes i malgastant el potencial d’Internet en la cerca d’ocupació.
Aquest un element fonamental a tindre clar abans de passar a parlar com usar Internet en la cerca d’ocupació. En els tallers de Cerca d’ocupació 2.0 que realitzem en l’Espai Labora de Silla, és el primer que transmetem. Internet NO és una forma senzilla de veure ofertes, és l’eina per a realitzar una cerca d’ocupació 2.0.
Objectiu professional
El primer pas IMPRESCINDIBLE a l’hora de buscar ocupació és preguntar-se ‘de què vull buscar ocupació?’. Evita la resposta “del que siga”. Del que siga no és un objectiu professional, no t’acosta al teu treball somiat i no et permet concentrar els esforços. Si no saps respondre, fes-te aquesta pregunta: On t’agradaria estar treballant dins de 5 anys? Pensa-ho amb realisme, clar.
Això t’orientarà cap a la teua meta, perquè si no:
- A quines empreses buscarem?
- Com ens presentarem a elles? No volen a qualsevol persona, sinó a professionals concrets.
- Quins contactes buscarem?
- De què ens formarem?
Cerca d’ofertes
Cerca d’ofertes ocultes
Definit el nostre objectiu professional, ara comencem a treballar aquest gran oblidat, els contactes.
Un contacte, com deia Ximo Salas, és tota persona que conegues i respire. Porta un LLISTAT ACTUALITZAT dels quals complisquen totes dues condicions. Una forma senzilla és amb un full de càlcul de Drive (ací i ací cursos sobre documents Drive). Drive permet que aquesta informació no quede presa en el teu ordinador, sinó accessible des de qualsevol dispositiu amb Internet, com per exemple el teu mòbil. L’App de Fulls de càlcul Drive t’ajudarà a poder accedir, editar i consultar aquest llistat amb el mòbil.
Bé, ja tens el teu llistat, ara, TREBALLA ELS TEUS CONTACTES, transmet-los la teua cerca d’ocupació i el teu perfil professional, deixant tot reflectit en el teu llistat, perquè no es quede en un contacte esporàdic i puntual. Per a això programa temporalment posar-te en contacte amb aquesta persona. A més, AMPLIA ELS TEUS CONTACTES en la direcció que marque el teu objectiu professional. Per a això tenim una gran ajuda en les Xarxes Socials. Per exemple en LinkedIn, que et permet buscar els empleats de les empreses que t’interessen o els contactes dels teus contactes, contactes de 2n nivell (La meua xarxa/Contactes/Buscar usant filtres/Tots els filtres seleccionant 1r i 2n i les altres opcions).
De la mateixa manera, seria convenient fer la mateixa labor amb les empreses on et seria interessant treballar; llistat, posar-se en contacte, ampliar. De nou les Xarxes Socials seran d’ajuda, fins i tot Facebook, que per a determinat perfil com a hostaleria, pot ser útil. En aquest cas, cerca en Persones i Pàgines.
Tant en LinkedIn com en Facebook tenim una altra eina per a augmentar els contactes, els GRUPS. Entra en grups relacionats amb el teu perfil buscat per a obtindre informació professional interessant i, sobretot, per a poder crear contactes en publicar i comentar. Una gran eina per a això són els lectors de RSS, com Feedly, perquè et proporcionen una gran quantitat d’informació que pots seleccionar després per a publicar en les teues Xarxes Socials i grups, ajudant-te en la teua marca personal (recomanable també aquest article sobre marca).
Ofertes visible
Evidentment que haurem de completar l’iceberg, les ofertes visibles cal treballar-les. Per a això és necessari:
- Apuntar-se a ETTs
- Registrar-se en Portals Web d’ocupació
- Apuntar-se a Agències de col·locació
- Revisar les ofertes de Labora
- Apps per a buscar ocupació
I com és impossible revisar totes les ofertes visibles, necessitem METACERCADORS d’ocupació com Indeed, o el metacercador d’ocupació de Google. Per a aquest últim, només cal buscar en google un perfil, afegir les paraules cerca d’ocupació i punxar després en la finestra blava que apareix.
Linkedin és una gran eina dins de la nostra cerca d’ocupació 2.0. A més de facilitar-te la creació de contactes per a aconseguir treball, també posseeix un apartat per a veure ofertes dins de la mateixa xarxa professional.
No tot són ofertes, prepara la resta de proves
Et presente a Jorge Ureña.
L’Heptatló és complicat, cal ser excel·lent en set proves. S’imagina a un Heptatleta que no sàpia usar la perxa? Una cadena és tan forta com el més feble de les seues baules. Cuida les teues baules. Les baules de qualsevol “cadena” de cerca d’ocupació són les següent etapes:
No dediques el 100% del teu temps a buscar ofertes i enviar el mateix CV a aqueixes ofertes. Necessites dedicar temps a buscar informació sobre cadascuna de les etapes. Perquè si no, pots cometre els següents errors:
- Pensar que el teu Currículum és un document fix i inflexible que mostra tota la teua vida i que serà llegit en 3 minuts.
No hi ha temps per a dedicar 3 minuts a cadascun dels 200 CV dels candidats a una oferta. Això implicaria estar 600 min, 10 hores per a llegir-los tots. Impossible. El que es fa és una passada ràpida per a veure SI COMPLEIX ELS REQUISITS QUE LA PRÒPIA EMPRESA HA MARCAT EN L’OFERTA; experiència en treballs en altura, recepció d’albarans, expert en paelles, ús de planxa en bar, retrabajos, polit a mà de moble antic… Per això el Cv es llig en 6-15 segons. Si vols que vaja al munt de “CV interessants”, ADAPTA’L A CADA OFERTA.
Utilitza plantilles gratuïtes per a realitzar CV que siguen més atractius, com la molt recomanable Canva, també en App. A més tens diverses eines que t’ofereix Internet per a millorar la teua CV, com els CV 2.0
- Tota la cerca d’ofertes i realització de CV són per a aconseguir un procés de selecció i/o una entrevista.
Recorda, aquestes buscant que et criden a processos i/o entrevistes, per tant, sabries reaccionar davant test psicotècnic?, davant un test de personalitat?, davant una dinàmica de grup?Has d’estar preparat per a això per a donar el teu 100%.
- «Per què té l’empresa que contractar-te? Dis-me un defecte teu? Quines són les teues habilitats? Quin seria el seu lloc de treball ideal?».
Aquestes són preguntes típiques en una entrevista. Sabries respondre d’una forma convincent? Si no, hi ha un problema, perquè estàs buscant entrevistes sense saber què respondre. És mala idea improvisar aquest dia i no portar els teus arguments preparats. Dins del teu temps de cerca d’ocupació, hauria de dedicar un temps setmanal a preparar aquestes respostes que no són gens fàcils, i de les quals dependrà la teua candidatura al lloc.
És vital dedicar part de la cerca d’ocupació a buscar informació sobre totes aquestes etapes i guardar-la de forma organitzada per a poder accedir a ella quan et faça falta. Via Marcadors/Favorits del navegador o Drive/Dropbox. Cal prendre consciència que estem venent un producte, els nostres serveis. Per tant, recollim tota la informació possible per a poder ser excel·lents comercials de nosaltres mateixos, cuidem totes les baules de la nostra cadena.
Has d’organitzar el temps
Ja hem vist la ingent quantitat de tasques a desenvolupar, per això és NECESSARI organitzar el teu temps amb una agenda. Pot ser una agenda de paper, o també, una agenda electrònica. Una possibilitat és el Calendar de Google. Ens permet apuntar i consultar els esdeveniments amb l’ordinador o amb el mòbil, podent activar alarmes, o, una opció molt interessant, introduir esdeveniments dels llocs on hem d’anar amb la ubicació de Google Maps, la qual cosa permetrà que ens guie al lloc amb solo un parell de clics sobre el mòbil. Molt recomanable instal·lar el seu Giny a tota pantalla en el mòbil, que ens permetrà veure els nostres esdeveniments sense obrir l’aplicació.
Navega de forma eficient. Inici de sessió en el navegador i marcadors
Si usaràs Internet, és NECESSARI, que tingues clar que quan òbrigues el teu navegador, el primer és donar-te d’alta en ell. En el cas de Google Chrome, això ho aconsegueixes prement aquest botó en la part superior dreta del navegador, i iniciant sessió amb el teu compte google després.
Després d’iniciar sessió en EL TEU navegador, podràs afegir a la teua barra de marcadors, les pàgines web que veges interessants. Això és INDISPENSABLE en el teu treball diari en Internet, perquè així tens guardada tota pàgina interessant vista en el passat, i pots fàcilment accedir de nou a ella; pàgines amb ofertes d’ocupació, articles sobre elaboració de CV, webs sobre entrevistes, articles de com ser més eficients en Internet… Per a això és necessari que organitzes els teus marcadors per carpetes en la barra de marcadors.
Tots els marcadors que anyades i totes les configuracions que realitzes al TEU navegador, quedaran guardades per a la següent sessió que òbrigues, independent de l’ordinador que uses.
Espere que aquestes recomanacions et siguen d’utilitat. En breu, estarà disponible la segona part d’aquest article, amb més consells sobre com trobar ocupació per internet.
ACTUALITZACIÓ: Ja està disponible la segona part de l’article. Pots llegir-la ací.
Autor: Juan Ignacio Corencia. Pots seguir-me en Facebook i en LinkedIn.