Competències transversals en la busca d’ocupació, complement o requisit?

Amb aquest article volem fer-te reflexionar sobre la importància que tenen les competències transversals en l’actual context socioeconòmic.

Competencias transversales VLC

Constants canvis

Vivim una època on tot canvia constantment i amb una rapidesa vertiginosa. La tecnologia s’està introduint en tots els àmbits de la societat i ens espenta cap a la quarta revolució industrial.

L’any passat, en el Fòrum Econòmic Mundial (Fòrum de Davos) es va analitzar l’impacte que tindrien aquests canvis en l’ocupació i el resultat va ser terrible (per a ampliar informació sobre aquest tema, vos recomane aquest article publicat pel Confidencial) .

Què podem fer?

No en queda una altra que adaptar-se al canvi, com diu el nostre col·lega Luis López Algaba, “habrá que canviar-se les pilas“. I, per a adaptar-nos al canvi, els nostres millors aliats seran l’aprenentatge permanent i les competències transversals:

  • APRENENTATGE PERMANENT: No podem parar d’aprendre, hem de continuar aprenent durant tota la vida i per a això el millor és crear el nostre PLE (entorn personal d’aprenentatge) i saber avaluar el nostre aprenentatge, és a dir, hem d’ “aprender a aprender“. Com molt bé deia la nostra companya Ana Cerdán: Aprendizaje permanente: fin de la pregunta estudias o trabajas?

  • COMPETÈNCIES TRANSVERSALS: Les empreses afronten canvis constantment i necessiten treballadors que sàpien adaptar-se a aquests canvis. Ja no basta només de tindre coneixements tècnics i específics sobre una determinada matèria, perquè aquests coneixements poden tindre una data de caducitat pròxima si els afecta un canvi. És necessari que els treballadors comencen a prendre consciència que, a més de coneixements tècnics, és necessari que adquirisquen competències transversals per a poder adaptar-se als canvis.

Competències transversals recomanades

A continuació, vos recomanem algunes de les competències transversals que considerem imprescindibles:

  • COMPETÈNCIA DIGITAL: És important saber buscar informació en internet, saber seleccionar-la, saber crear continguts digitals, saber relacionar-nos i actuar amb seguretat, saber resoldre problemes en els nostres dispositius electrònics… Ja vos parlem sobre aquesta competència en un post anterior escrit per Ana Cerdán: “La competencia digital, cada dia mas imprescindible en el empleo“. I en aquest article de la companya Celia Ruiz ( “Las nuevas vias no formales y informales de formación” per a docents de FPE) podeu veure un exemple dirigit al col·lectiu de docents, amb recomanacions pràctiques interessants que de segur vos poden resultar de molta ajuda també per al vostre sector.
  • IDIOMES: En un entorn europeu i internacional, marcat per la globalització, saber parlar diversos idiomes és la clau que ens obrirà les portes per a poder treballar amb persones i empreses d’altres països.
  • HABILITATS SOCIALS I COMUNICATIVES: Saber treballar en equip, saber col·laborar, saber arribar a acords, resoldre problemes, raonament crític, lideratge, comunicació oral, comunicació escrita…, són bàsics i imprescindibles ja per a qualsevol treball.
  • EMPRENEDORIA: El nou context socioeconòmic està generant oportunitats per a la creació de noves empreses, però és necessari adquirir unes habilitats i coneixements perquè aquest camí emprenedor tinga èxit, o perquè si fracassa ho faça dins d’uns paràmetres controlats.
  • NORMES / ESTÀNDARDS / BONES PRÀCTIQUES: Les empreses, cada vegada més, usen normes, estàndards i bones pràctiques per a ser eficients en un món globalitzat. Per això, els treballadors que adquirisquen coneixements sobre aquestes, podran usar aquests coneixements per a treballar en totes les empreses i entitats que les usen.  Quan parlem de normes, estàndards i bones pràctiques ens referim per exemple a: UNIX, ISO, PRINCE2, AgilePM, ITIL…

On i com podem adquirir competències transversals?

PLE, vos facilitem dos recursos (un vídeo i un llibre) perquè vos guien en la creació del vostre entorn personal d’aprenentatge:

  • Vídeo 42 minuts “PLE – Construye tu propio Entorn Personal de Aprendizaje: Webinar” per Nacho Cambralla Balaguer d’IEBS Business School https://youtu.be/Ui4ayjbfQo4
  • Llibre Castañeda, L. i Adell, J. (Eds.) . (2013) . “Entornos Personales de Aprendizaje: claves para el ecosistema educativo en red”. Alcoy: Marfil http://www.um.es/ple/libro/.

Autor: Pablo Aloy Martínez, técnic del SERVEF i autor del blog www. pabloaloy.es

Posted in Formació.