Diversificar riscos – augmentar oportunitat

Fa anys… quan l’escàndol de les vaques boges vaig deixar de menjar vedella i vaig passar una temporada alimentant-me bàsicament de pollastre, fins que novament va sorgir un altre escàndol, en aqueix cas produït per dioxines en els pollastres, i em vaig dir que no podia condicionar la forma d’alimentar-me en funció dels titulars de premsa. Des d’aqueix moment no he tornat a rebutjar cap aliment: diversifique riscos, per la qual cosa ara intente menjar tot tipus d’aliments, i quan apareix en premsa o revistes especialitzades algun dels aliments que solc prendre esporàdicament en la meua dieta (papaia, magranes, peix blau…) em reforça en la meua idea que estic actuant correctament.

Stand del SERVEF en el Fòrum UPV 2015

                                                                         Stand del SERVEF en el Fòrum UPV 2015

 Traslladant això a la cerca d’ocupació he de dir que estic cansada de llegir articles que parlen de la mort del currículum, que qui no està en les xarxes quasi no existeix, que si no tens una marca personal no tens res a fer… Abans que em piquen per dir això públicament, vull aclarir que considere la presència en xarxes socials fonamental per a la cerca d’ocupació, però en allò que no estic d’acord és que hàgem d’abandonar els mètodes tradicionals de cerca d’ocupació.
Hem de diversificar riscos o millor encara… augmentar les nostres oportunitats.

A la Comunitat Valenciana la majoria de les empreses són de grandària xicoteta/mitjana i no solen disposar d’un departament de recursos humans ni contractar cap professional o empresa de selecció per a realitzar la cerca de personal. Si pensem en la gent del nostre entorn que s’ha col·locat en els últims anys (i estem parlant d’anys molt dolents per a l’ocupació) veurem que la major part s’han col·locat gràcies a algun conegut, a través d’algun cercador d’ocupació i sí, a través dels Serveis Públics d’Ocupació.

Però tenim dades… segons una enquesta que va publicar l’INE sobre com pensen cobrir les empreses les seues pròximes vacants veiem com això coincideix amb la nostra percepció subjectiva. I per a mi el més important: en funció del nostre perfil professional i del tipus de treball que vulguem desenvolupar hem d’incidir més en una estratègia o en una altra en la cerca d’ocupació. Si busquem treball en empreses xicotetes, hem d’entrar a la cerca a augmentar les nostres fonts d’informació per a saber què està passant en el nostre entorn, acudir a les relacions personals, realitzar sol·licituds directes en portals especialitzats i per descomptat, en els Serveis Públics d’Ocupació que tenen una implantació territorial àmplia, la qual cosa els dóna un major coneixement del mercat de treball i de les possibilitats d’ocupació reals dins de cada àmbit. En canvi, veiem que la importància dels portals especialitzats i les webs d’empreses creix a mesura que augmenta la grandària de l’empresa i ací sí que ens anem a trobar amb reclutadors que miraran amb lupa la nostra marca personal i com és la nostra presència en les diferents xarxes socials.

Gráfica

Siga el que siga la nostra professió i el tipus d’empreses en les quals busquem treball continua sent molt important tenir un CV actualitzat i adequat per a cada candidatura i sí, és important tenir una marca personal coherent i una bona presència en les xarxes perquè contra més diversifiquem la cerca d’ocupació més augmentaran les nostres oportunitats.

Una altra font de reclutament que no apareix en aquesta enquesta de l’INE i que vull comentar, són les fires d’ocupació, tant presencials com en línia, ja que permeten als candidats parlar directament amb les empreses. Molts candidats van a aquests esdeveniments sense veure prèviament les empreses participants. És un error. És habitual en aquests esdeveniments veure a candidats amb munts de CV iguals que van deixant en els estands i que possiblement siguen descartats ràpidament al no estar adequats als llocs que ofereixen.

Jo aconselle que vos informeu prèviament i investigeu sobre l’activitat i tipus de vacants que tenen les empreses participants, centrar la cerca només en aquelles empreses que tinguen vacants concordes amb el nostre perfil professional i personalitzar la candidatura de manera que puguem aprofitar molt millor l’oportunitat que ens ofereixen aquests esdeveniments de contactar directament amb les empreses.

A través de les xarxes socials del SERVEF i de la Xarxa Eures pots informar-te de les diferents convocatòries de fires d’ocupació que hi ha a l’àmbit nacional i internacional.

El pròxim esdeveniment en el qual participem el SERVEF i la Xarxa Eures (Serveis Públics d’Ocupació Europeus) és el Fòrum d’ocupació i innovació de la UPV que tindrà lloc els dies 20 i 21 d’abril a València i on podràs aconseguir informació del Programa Avalem, així com entrevistar-te i acudir a les xarrades informatives dels consellers Eures dels serveis públics d’Ocupació d’Alemanya, Suècia i Estònia que estan buscant personal amb perfils d’enginyeries, IT, Informàtica i Biociència.

Autora: Arlette Mora, Coordinadora Eures de la Comunitat Valenciana

Posted in Orientació and tagged , , , , , , , , , , , , , .