Enllaçant que és gerundi (2)

Hola a tots i a totes!

Comença aquesta segona entrega d’ “Enllaçant que és gerundi” com a recopilatori (quasi) setmanal d’enllaços amb alguna de les millors lectures que he trobat i compartit en FB, Linkedin, Google +, Twitter, així com a via de subscripcions als (ni se sap) blogs que freqüente amb (massa) assiduïtat.

Fa ara prop de dos anys, estava al despatx del que llavors era el meu cap (i no obstant això, amic) , i en el transcurs d’una conversació d’aqueixes que no s’obliden mai, em va dibuixar en un foli alguna cosa que era llavors el seu somni (modernitzar els centres Servef d’Ocupació, vaja que no és res) i que en els mesos successius (quasi) va arribar a convertir-se en el meu malson.

Innovación pública

De tornada a casa, i per espai d’uns quants dies (o setmanes) , vaig tractar de conceptualitzar tot aquell torrent d’idees, però no va ser fins que vaig llegir una entrevista a Genís Roca (la teniu en un dels enllaços que hui compartisc) , quan vaig trobar, en una frase solta, la forma perfecta d’expressar (o així ho vaig creure en aquell moment) l’essència d’aquell son:

“Tot producte sotmés a pressió digital muta a servei”.

Aquesta anècdota que acabe de recordar, ve al cas de la transformació digital en què està immersa la nostra societat, i l’Administració Pública (AP) , en particular, i que serà el leitmotiv de la recopilació d’enllaços d’aquesta setmana.

M’interessa aquest assumpte no sols per la seua actualitat (788.000 resultats en Google) , sinó perquè estic convençut que marcarà l’Agenda de l’AP en els pròxims anys.

Però, anem al gra: Què té a veure la transformació digital amb l’AP? Des de fa més d’una dècada sentim parlar d’Administració electrònica, firma electrònica, tramitació telemàtica, i una sèrie de conceptes que ens parlen, en teoria, d’un canvi profund en l’AP.

En definitiva es tracta d’utilitzar les TIC en la gestió quotidiana de l’AP, i el primer efecte de la qual és la desburocratització de la gestió, per mitjà de l’automatització de processos i tràmits, amb l’objectiu d’agilitzar el seu funcionament. Però, com diem, això és només una part del canvi que s’acosta, perquè el canvi realment disruptiu (vaja paraulota) és el que s’hauria de produir després: obrir l’AP a la col·laboració ciutadana, i (co) dissenyar serveis de valor afegit que siguen útils per al ciutadà, utilitzant per a això l’ingent volum d’informació (digital) disponible, i l’enorme potencial d’uns empleats públics ara alliberats, per fi, del jou dels tràmits i la burocràcia.

“Tot producte sotmés a pressió digital muta a servei”.

S’entén millor ara?

I ací ve, si ens fixem, una de les paradoxes d’aquest procés, perquè malgrat la importància que tenen les TIC en aquest canvi, el realment important és que aconseguix situar les persones (ciutadans i empleats públics) en el seu centre, ja que estem parlant d’innovació, i no és possible innovar sense la participació i el compromís de les persones; ressonen ací les paraules del mestre E. Moliní: “Las persones canvien i es comprometen quan volen“.

Curiós que començàrem aquest post parlant de transformació digital i acabem parlant (com la setmana passada) de persones; encara que, ben mirat, no és tan rar, perquè les persones són l’única cosa important que existix en les organitzacions, i el seu reconeixement hauria de ser el primer manament de qualsevol política de recursos humans que es pree.

Per cert, la setmana passada el Servef ha arreplegat un important premi a la innovació en Xarxes Socials, en el Congrés del CNIS, i crec que és una bona oportunitat per a reconéixer el treball de les persones que ho han merescut: la meua més sincera enhorabona.

Bo, perquè fins ací hem arribat aquesta setmana; sent, de nou, l’extensió del post, és obvi que he trencat la promesa que vos vaig fer la setmana passada: mea culpa. Vos deixe, ja, sense més dilació, amb la ració d’enllaços d’aquesta setmana:

http://goo.gl/U6nKnZ: Genís Roca: «En internet hem viscut el nostre maig del 68, però ja està apagant-se»

http://goo.gl/aza0ZO: Pla de Transformació Digital de l’AG

http://goo.gl/Be8uXl: Professionals públics i reptes de transformació digital

http://goo.gl/pwn7f2: Gestió del Talent en la transformació digital de les Administracions Públiques

http://goo.gl/YFC9U0: La investigació d’usuaris en l’administració pública

I per a acabar, un “bonustrack” com en les edicions especials dels antics vinils:

http://goo.gl/Ff92E0: 4 de març, dia mundial del reconeixement a empleats.

Que tingueu un feliç cap de setmana!

Ens continuem llegint, si vos abellix.

Autor: Pedro Valero, Director del Centre SERVEF d’Ocupació de Silla

https://es.linkedin.com/in/pedrovalero

 

Posted in Enllaçant que és gerundi and tagged , , , , , , , .