Formació inclusiva i la gestió d’aules virtuals

L’experiència del curs Gestor de Recursos Formatius en Internet per a persones amb diversitat funcional

Qui ha tingut l’oportunitat de realitzar un curs en línia, sap que darrere de la pantalla, hi ha nombroses persones que treballen en la part administrativa, tècnica i tutorial, amb l’objectiu de recrear per a l’alumnat una experiència d’aprenentatge satisfactòria. A més, accedim a continguts formatius digitals que han sigut dissenyats per un equip tècnic multidisciplinari. Com es forma a aquests professionals?

El curs Gestor de Recursos Formatius en Internet, és una especialitat formativa nova que permet la capacitació dels perfils més demandats per organitzacions que imparteixen i gestionen ofertes formatives en línia. Parlem de dissenyadors instruccionals i programadors de cursos elearning, així com tutors, gestors i administradors d’aules virtuals.

El curs s’imparteix en modalitat semipresencial i la seua metodologia basada en “l’aprendre fent” ajuda a augmentar significativament la competència digital de l’alumnat gràcies a la realització de nombroses pràctiques que condueixen al fet que l’alumne dissenye i tutoritze un curs en línia de creació pròpia.

El centre Labora Formació de Paterna ha programat aquest nou curs a petició de l’IVASS, que ha vist clarament en aquesta especialitat, una potencial oportunitat d’inserció laboral per a persones amb diversitat funcional, en noves ocupacions digitals relacionades amb les tasques de gestió d’aules virtuals.

El Servei Valencià d’Ocupació i Formació, LABORA, atenem els perfils de l’alumnat, va dotar a aquest curs d’alguns serveis addicionals en les classes presencials, com la contractació d’una docent de suport addicional i servei d’intèrpret de llengua de signes.

La clausura del curs va consistir en la celebració d’una Fira elearning que va permetre donar visibilitat al treball que han dut a terme els alumnes i als cursos digitals que ells mateixos han dissenyat. A més, els ha ajudat a adquirir competències professionals com és explicar els seus productes formatius fora de l’entorn de l’aula, preparar material gràfic informatiu, parlar en públic, etc.

L’elaboració del contingut digital d’aquest curs en modalitat semipresencial de 300 hores de durada va ser finançada en el seu moment pel Servei Públic d’Ocupació Estatal a través dels Plans de Treball dels Centres de Referència Nacional, concretament del CRN de Transformació i Instal·lació de Fusta i Suro. Per tant, es pot dir que aquesta experiència és fruit de la col·laboració entre diferents organismes, tant d’àmbit estatal (SPEE) com a autonòmic (LABORA i IVASS).

La inserció laboral és el següent pas. No passarà molt temps abans que tinguem notícies d’aquest grup de persones àmpliament capacitades per a desembolicar-se en entorns de formació digital. Serà llavors quan podrem dir que els esforços i la il·lusió de moltes persones per a poder realitzar un curs d’aquestes característiques, hauran valgut la pena.

Si vols saber més sobre el curs Gestor de Recursos Formatius en Internet, pots veure els següents vídeos:

Autora: Celia Ruiz Flores, Dep. Desenvolupament, Innovació, Experimentació i Formació, LABORA FORMACIÓ-CRNFP PATERNA.

Posted in Aula Virtual, Certificat de Profesionalitat, cursos, Formació, Formadors, Labora, Ocupació, Orientació, Servei Valencià d'Ocupació i Formació, Web and tagged , , , , , , , , , , , , , , .