En el nostre anterior post (Presentar la teua candidatura: el dard i la diana) parlem sobre la importància de centrar la cerca d’ocupació en aquells llocs que realment s’adeqüen al nostre perfil professional, utilitzant el nostre temps de forma eficient.
No obstant això, què podem fer si no trobem ofertes per a les quals estiguem qualificats? És necessari determinar el motiu pel qual no som el candidat escollit. Ja has perfeccionat el teu currículum i coneixes unes pautes adequades per a enfrontar-te a una entrevista, també coneixes el mercat laboral i segueixes els consells del teu orientador laboral del SERVEF. Però el treball no arriba. Si ens trobem en aquesta situació no solament hauríem de buscar treball, sinó també fer un pas més i millorar la nostra formació o canviar totalment de sector professional. Tal vegada, en aquests casos ha arribat l’hora de formar-se i reinventar-se.
Malgrat això, aquest procés de formació ha d’estar presidit per un principi bàsic: l’adaptabilitat. D’ací el títol d’aquest post. Hem de ser flexibles a l’hora d’escollir el nou camí que volem seguir. No existeixen màximes universals que funcionen en tots els casos, sinó que el millor itinerari de formació dependrà no solament del mateix alumne, sinó també de les necessitats del mercat. Per això, des d’ací suggerim algunes idees que et poden ajudar. Així i tot, abans de continuar, et recomane que lliges el post d’Ana Cerdán sobre l’aprenentatge permanent en aquest mateix blog, on s’exposen moltes opcions formatives que tens a la teua disposició (http://elblogdelabora.es/va/aprenentatge-permanent-fi-de-la-pregunta-estudies-o-treballes/).
Determina quin és el motiu de la teua situació. És possible que en el teu cas trobes ofertes relacionades amb el teu perfil laboral, però et falta algun carnet professional i per això no eres el candidat escollit. Si aqueix és el teu problema, llavors no tens cap problema. No ho dubtes, acudeix a l’oferta formativa que els centres de formació del SERVEF posen a la teua disposició i inverteix el teu temps a obtenir aqueix certificat que et permeta posicionar-te com el candidat adequat.
En el cas que el sector on treballaves estiga col·lapsat (en qualsevol sentit), llavors s’obri la possibilitat de canviar la teua orientació professional. Reinventa’t. Però abans de fer-ho has de tenir en compte alguns aspectes d’aqueix camí que emprendràs.
En primer lloc, canviar de sector no implica que deixes de buscar ocupació entre els treballs que ja has exercit. Com dèiem abans, has d’adaptar-te i ser flexible. Com ja s’apunta en el post d’Ana Cerdán, has de formar-te contínuament, sobretot quan busques ocupació. Revisa les ofertes que es publiquen en GVAJOBS, acudeix al teu centre SERVEF, parla amb el teu orientador i revisa el teu CV. Tot això suposa un major esforç, però recorda: buscar treball és un treball.
En segon lloc, prepara’t per a fer alguna cosa que t’agrade tant a tu com al mercat laboral. L’oferta formativa és molt àmplia i has d’escollir bé el nou itinerari professional que seguiràs. Per a això has de preguntar-te el següent:
Què se’m dóna bé fer? On estan les meues fortaleses?
Què m’agrada fer? Quines d’aqueixes fortaleses a més m’agrada utilitzar?
Què vull aconseguir? Què em motiva?
Posteriorment has de preguntar-te “Del que se’m dóna bé, m’agrada fer i em permetrà aconseguir el que desitge en la vida, què és el que més li interessa al meu mercat?” En l’espai on es creuen les respostes a les teues preguntes internes amb el que necessita el teu mercat és on es troba potencialment el teu treball ideal.
Actualment, hi ha diverses ocupacions amb un alt índex de demanda per part de les empreses i, si alguna d’aquestes et motiva prou, és recomanable que comences la teua formació en aqueixa família professional. Dóna el primer pas. T’aconselle que revises tots els portals de formació que s’enllacen en el post d’Ana, començant per GVA Formació (http://www.servef.gva.es/miservef), i sobretot acosta’t al teu centre de formació del SERVEF més proper i parla amb el seu personal (http://www.servef.gva.es/ubicacion-de-los-centros-de-formacion). El teu pròxim treball pot estar a la volta de l’aula.
Autor: Adolfo Terrasa, tècnic del Servici Espai-Empreses del SERVEF