Presentar la teua candidatura: el dard i la diana

Buscar ocupació pot ser una tasca afanyosa i frustrant, perquè el mercat global de treball està cada vegada més saturat i la competitivitat, en tots els seus aspectes, s’intensifica per a qualsevol professional. Per aquest motiu, és habitual obtindre un gran nombre de fracassos en distints processos de selecció abans d’aconseguir el treball adequat per a nosaltres.

Un dels principis bàsics per a tindre èxit en la cerca d’ocupació és, sovint, el més oblidat: presentar la teua candidatura només a aquelles ofertes d’ocupació per a les quals resultes adequat. És essencial centrar-se en els llocs per als quals estigues capacitat i ignorar els altres.

Servicios de orientación del SERVEF

El sentiment de frustració apareix quan ens posicionem davant d’un gran nombre d’ofertes de què mai de la vida obtindrem una resposta. És millor estalviar energies, reservar forces, per a millorar el nostre currículum, perfeccionar-nos com a candidats i sol·licitar només aquells llocs que s’ajusten al nostre perfil professional.

El joc dels dards és un bon símil per al procés de cerca d’ocupació. Per descomptat ser el candidat seleccionat és encertar la diana. Però quasi ningú encerta la diana al primer llançament, i els nostres dards, a l’igual que les nostres candidatures, encara que són nombrosos, no són il·limitats. Alehores… què hem de fer per a encertar el centre de la diana?

En primer lloc, millora la teua punteria. Para´t centra’t i pensa en el teu perfil professional. Has de tindre sempre clara una idea fonamental: ningú pot treballar “en el que siga” i és poc probable que algú “servisca per a tot”. Descarta de la teua ment aquesta idea i deixa de presentar-te a “qualsevol oferta”. En aquest sentit, encara que el SERVEF gestiona actualment més de 900 ofertes, no pots presentar-te a totes, perquè probablement, seràs rebutjat en totes.

Ajustar la cerca d’ocupació suposa incrementar l’eficiència del teu curriculum vitae, o CV, i augmentarà les teues probabilitats d’èxit. Has de redactar un CV que reflectisca la teua vida laboral, que siga sincer però que, al mateix temps, alabe els aspectes que resulten més interessants a l’ocupador. Realitzar un bon currículum és important perquè és la ferramenta que et permetrà o dificultarà aconseguir una entrevista. Es tracta d’un resum del que has fet anteriorment a nivell d’estudis i treball. En futurs postts d’ aquest blog trobaràs consells per a elaborar-lo de forma adequada.

Però no és suficient fer-ho i ja està. És un document que no s’ha de descuidar. Un error habitual és que el CV s’envia a moltes ofertes una vegada s’ha creat, però oblidem llegir-lo o mirar-lo de tant en tant i, el que és més greu, oblidem actualitzar-lo. Recorda introduir qualsevol novetat de la teua vida professional i, sobretot, mantín actualitzada la teua demanda en el SERVEF realitzant entrevistes amb els nostres orientadors laborals. Aprofita tots els recursos públics que posem a la teua disposició. Així que elabora el teu CV, revisa´l i actualitza´l sempre.

El teu perfil professional et guiarà al següent pas que és senzill però crucial: presenta’t als processos selectius per als quals estigues qualificat/da i descarta la resta. Si una empresa busca un electromecànic/a i no tens ni experiència ni formació com a tal, ni ho penses, deixa passar aquesta oferta. Centra’t en empreses del sector on has treballat, en ofertes per a les quals el teu perfil siga adequat, busca quins són els teus punts forts i remarca’ls segons cada oferta. De vegades es busquen professionals amb molta formació, però altres vegades el més rellevant és l’experiència. Tot depén de cada cas i és aconsellable demanar tota la informació possible. Recorda que des del SERVEF sempre estarem disposats a ajudar-te en aquest sentit.

Aquests consells augmentaran les teues probabilitats de trobar un treball i ajudaran a eludir la sensació de frustració que suposa no ser seleccionat/da per a un lloc. Si a pesar d’això, la nostra candidatura no prospera, haurem de plantejar-nos si el nostre perfil professional té carències. Per exemple, tal vegada posseïm una dilatada experiència professional però no tenim formació. O potser el sector laboral en què hem treballat no pot assumir més professionals. En aquest cas, hem de donar el següent pas de què parlarem en el nostre pròxim post: formar-se i reinventar-se.

Autor: Adolfo Terrasa, tècnic del Servici Espai-Empreses del SERVEF

Posted in Orientació and tagged , , , , , , , , , .