Proves per a certificats de professionalitat de nivell 2 i 3

Autor: Pablo Aloy Martínez, técnic del SERVEF i autor del blog www. pabloaloy.es

Si no tens Graduat en ESO o Batxillerat, les proves de competències clau et permetran accedir a formació professional amb certificat de professionalitat de nivell 2 i 3.

Què són els certificats de professionalitat?

Si no tens clar què són els certificats de professionalitat, et recomanem la lectura del post “Los certificados de profesionalidad, esos gran desconocidos”, de Celia Ruiz.

És important que tingues clar que els certificats de professionalitat et serveixen, igual que un cicle formatiu, per a acreditar que estàs capacitat per a exercir un lloc de treball, és a dir, que reuneixes les competències professionals requerides per a aquest lloc.

Certificats

Els certificats de professionalitat s’estructuren en 3 NIVELLS de qualificació professional (pots consultar-los tots en el lloc web del SEPE) :

Podem obtindre un títol de certificat de professionalitat a través de la Formació Professional per a l’Ocupació, per exemple fent un curs amb certificat de professionalitat programat pel SERVEF o participant com a alumne en un taller d’ocupació amb certificat de professionalitat organitzat per un Ajuntament.

Quins requisits previs són necessaris?

Per a poder realitzar un curs o taller d’ocupació amb certificat de professionalitat cal complir algun REQUISIT D’ACCÉS, segons estableix l’article 20.2 del Reial decret 34/2008:

REQUISITS NIVELL 1

 • sense requisits d’accés

REQUISITS NIVELL 2

 • Graduat en ESO
 • Certificat de professionalitat de nivell 2
 • Certificat de professionalitat de nivell 1 de la mateixa família professional
 • Proves d’accés a CFGM (Cicles formatius de grau mitjà)
 • Prova d’accés a la universitat

REQUISITS NIVELL 3

 • Batxillerat certificat de professionalitat de nivell 3
 • Certificat de professionalitat de nivell 2 de la mateixa família professional
 • Proves d’accés a CFGS (Cicles formatius de grau superior)
 • Prova d’accés a la universitat

SI NO REUNEIXES ALGUN D’AQUESTS REQUISITS i vols accedir a un curs amb certificat de professionalitat de nivell 2 o 3, pots presentar-te a les PROVES OFICIALS DE COMPETÈNCIES CLAU i si les superes podràs accedir al curs.

En què consisteixen les proves de competències clau?

Les proves de competències clau ens serveixen per a demostrar que tenim les competències necessàries per a accedir a cursos basats en certificats de professionalitat de nivell 2 i 3. Es tracta d’un examen presencial amb diverses proves:

 • LLENGUA CASTELLANA
 • MATEMÀTIQUES
 • VALENCIÀ
 • * ANGLÉS (aquesta competència només és necessària si el curs que pretens cursar conté algun mòdul formatiu sobre llengua estrangera) .

Els aspectes concrets que s’avaluen en cadascuna de les proves s’indiquen en l’annex I de l’Ordre 16/2017, de 20 de juliol, i en l’annex II de la mateixa ordre es facilita una taula d’equivalències perquè comproves abans de fer les proves si pots certificar alguna/s competencia/s clau/s amb una altra titulació.

Perquè et faces una idea de com pot ser una prova de competències clau, et facilitem l’accés als EXÀMENS nivell 2 i EXÀMENS NIVELL 3 realitzats a Aragó.

CONVOCATÒRIA DE LES PROVES PER AL FEBRER 2018

Les proves de competències clau està previst que es programen, a la Comunitat Valenciana, almenys una vegada a l’any.

JA HAN SIGUT CONVOCADES LES PROVES QUE TINDRAN LLOC AL FEBRER DE 2018.

Des del lloc web del SERVEF http://www.servef.gva.es/competencias-clau s’habilitarà un sistema perquè pugues inscriure’t a les proves identificant-te amb el teu CODI AUTOSERVEF o amb un certificat electrònic. També pots emplenar la sol·licitud que trobaràs en aquesta mateixa pàgina web i presentar-la en el teu centre SERVEF

EL TERMINI D’INSCRIPCIÓ ÉS DEL 2 AL 15 DE NOVEMBRE DE 2017.

Quan es publiquen els llistats definitius d’inscrits a les proves s’indicaran les DATES D’EXAMEN, que previsiblement tindran lloc a principi de FEBRER DE 2018.

Les persones que superen les proves i obtinguen la qualificació de APTE podran accedir als cursos del SERVEF amb certificats de professionalitat de nivell 2 i 3.

A més, el SERVEF reservarà places, en els cursos que s’organitzen en 2018, per a aquelles persones que superen aquestes proves, concretament:

 • RESERVA 10% de les places dels cursos basats en certificats de professionalitat de nivell 2
 • RESERVA 10% de les places dels cursos basats en certificats de professionalitat de nivell 3

Hi ha algun lloc on em puguen ajudar a preparar les proves?

La Conselleria d’Educació en col·laboració amb el SERVEF organitza cursos semipresencials de PREPARACIÓ DE LES PROVES en 12 centres públics de Formació d’Adults a la Comunitat Valenciana, amb accés a continguts formatius digitals de competències clau de Llengua Castellana, Matemàtiques i Anglés, elaborats pel SERVEF que complementen les classes presencials.

Per a la convocatòria de febrer 2018 s’han organitzat cursos preparatoris que es poden SOL·LICITAR FINS AL 31 D’OCTUBRE DE 2017 en els centres següents:

Germà Colom – CASTELLÓ DE LA PLANA

Jordi de Sant Jordi – LA VALL D’UIXÓ

L’Alt Palància – SEGORBE

Centre Específic d’Educació a Distància (CEED) – VALENCIA

L’Alguer – VALENCIA

Enric Valor – ALAQUÁS

Enric Valor – ALZIRA

Jaume I – GANDÍA

Profesor Alberto Barrios – ALACANT

Oròsia Silvestre – ALCOI

La Llotja – ELX

Arco Iris – VILLENA

 

Posted in Formació.