Com fer un currículum vitae eficaç

No hi ha dubte que el currículum vitae és una de les eines més utilitzades per a la cerca d’ocupació, però alhora que vivim en un mercat de treball en constant moviment aquesta eina també ha patit canvis i reajustaments en els últims anys. Hui disposem de molta informació en internet que ens pot orientar sobre com fer un bon currículum, però és cert que cal fer una selecció encertada d’aquesta informació i adaptar-la al nostre cas particular.

Cal ressaltar també que avui dia ha guanyat terreny el CV on-line en detriment del clàssic format en paper, en aquests moments arribem a moltes empreses a través del correu electrònic, portals d’ocupació o des de la pròpia bústia de la web de la pròpia organització. Les xarxes socials també han modificat la forma d’entendre les relacions professionals, fins al punt que alguna xarxa com LinkedIn ha augmentat la visibilitat del nostre CV. Per açò vivim una evolució i revolució a l’hora d’utilitzar les eines en la cerca d’ocupació.

La definició de currículum vitae és molt senzilla, però malgrat açò en el mercat ens trobem amb molts candidats que no saben com plasmar tot el seu potencial.

Aquesta eina tracta d’exposar amb art i enginy un conjunt de formacions acadèmiques o complementàries, coneixements, experiències laborals, competències i habilitats que un individu posseeix, per tant és la nostra targeta de presentació i el nostre objectiu ha de consistir en primer lloc a atraure l’atenció dels ocupadors, i en segon lloc potenciar aquesta curiositat amb la finalitat de poder arribar a una entrevista.

 

Punts clau

Podríem dir que la clau està en la diferenciació i personalització del currículum al lloc de treball que desitgem optar, i no hi ha dubte que el maneig de certes eines poden fer més visible i atractiu el nostre CV. Sense estendre’ns massa uns clars exemples són la infografia, la introducció de dades addicionals en un codi QR, un enllaç o referència al nostre perfil en LinkedIn, o al nostre blog en alguns casos. En aquest sentit el típic i clàssic CV titulat “curriculum vitae”, amb l’únic ingredient d’estar redactat amb un processador de textos, polivalent per a tot tipus de llocs i empreses, ha quedat totalment obsolet i segurament amb poques garanties d’èxit.

En resum, existeixen dos eixos importants sobre els quals hem de posar especial atenció en el nostre currículum: estètica (on l’objectiu serà atraure al lector) i contingut (que el seu objectiu serà seduir-ho).

 

L’estètica del currículum

Quant a l’aparença és clar que no tots els perfils van a realitzar infografies, codis QR i altres eines però és fonamental la claredat, l’ordre, una organització lògica de la informació, una distribució esquemàtica que ajude a entendre el contingut amb una simple vista ràpida, una mica de color i combinació de negreta per a ressaltar el que realment ens interesse destacar, i perquè no algun toc de distinció i originalitat que pot ser fàcilment configurat amb el processador de textos sense necessitat de caure en l’excés.

 

El contingut

En relació als continguts és important adequar-nos de forma personalitzada al lloc de treball al que va dirigit, reforçant aquella experiència i/o habilitats que ens puguen afavorir per al lloc al que optem en qüestió. I no hi ha dubte de la rellevància que ha adquirit últimament l’apartat d’habilitats i/o competències, que ens pot ajudar en cas d’escassa o cap experiència laboral, sense oblidar-nos també de ressaltar les competències digitals en cas de posseir-les, ja que s’han convertit en una eina transversal independentment del lloc de treball que es tracte.

Vols assessorament per a escriure el teu currículum? Acudeix al teu Centre Servef d’Ocupació.

Si no coneixes el servei d’Orientació Laboral del #NouServef, llig aquest article: Com em poden ajudar els serveis d’orientació laboral?

Autora: Verónica Antunes, del Centre Servef de Xàtiva. Publicat en Levante.

 

Posted in Búsqueda de empleo, Orientació and tagged , , , , .

15 Comments

  1. Buenos idas, tengo que decir que desde que han cambiado la pagina de servef a Labora esta última no resulta nada intuitiva, todo era mucho mas fácil con la otra. Por favor no nos compliquen tanto las cosas, para encontrar la información deseada le tienes que dar mil vueltas hasta que llegas al punto deseado
    Gracias

    • Buenos días, Pilar. Desde Labora entendemos que puede costar acostumbrarse a la nueva web, ya que la página antigua llevaba en marcha mucho tiempo. De todas formas, te recordamos que, a pesar del cambio de portal, tanto AutoServef como GVAJOBS siguen funcionando igual. La única diferencia es que ahora las rutas de entrada son labora.gva.es/miservef para AutoServef y labora.gva.es/busquedaempleo para acceder a GVAJOBS. Un saludo

Deixa un comentari