Directes a la F.P.

Les empreses necessiten cada dia més tècnics amb titulacions de formació professional (vegeu els casos del sector de la construcció i empreses com Mercadona), per la qual cosa urgeix plantejar-se la necessitat de recórrer a aquesta formació per a buscar una ocupació.

Cal subratllar la importància de la formació a l’hora d’augmentar l’ocupabilitat, just en aquest moment en el qual  comença la preinscripció per als cursos de LABORA amb els que aconseguir un certificat de professionalitat. També pots consultar la convocatòria del procés d’admissió de la formació professional reglada per al pròxim curs acadèmic.

Dues vies de formació

La importància d’aquestes dues vies de formació (subsistemes de F.P.) ve bàsicament diferenciada per la durada en l’obtenció d’una titulació oficial per a accedir a un treball o professió:

  • La forma més ràpida per a adquirir formació seria amb la formació per a l’ocupació que oferim des de Labora a través dels seus centres de formació o entitats col·laboradores, que solen durar uns mesos.
  • Els cicles formatius necessiten un mínim de dos anys acadèmics, oferits pels Instituts de Secundària o els Centres Integrats de Formació Professional. Sense oblidar que aquests centres també ofereixen la formació professional bàsica o F.P.B. de segona oportunitat per a aquells que manquen d’estudis secundaris.

En aquestes últimes setmanes, caldria afegir als estudis de formació professional reglada, la posada en marxa dels Cursos d’Especialització (s’accedeixen són els títols de grau mitjà o superior) que, encara que no es tracta d’un nou nivell més en aquests estudis, sí que amplien i especialitzen més la formació professional (podríem anomenar-los els Masters de la F.P.).

També cal posar l’accent que aquestes dues vies de formació estan relacionades entre si, fent valdre els estudis aconseguits en algun ells, amb la possibilitat de convalidar els integrats en els altres. A més, a través de l’acreditació de competències professionals (experiència laboral i formació no reglada) podem continuar convalidant estudis per a completar certificacions o títols.

A ressaltar la formació pràctica que s’inclou en qualsevol de les dues vies, mitjançant la presència de l’alumnat durant un temps en les empreses, on a més d’entrenar i posar en pràctica la teoria apresa i el desenvolupament d’atributs personals que es necessiten per a tindre èxit en l’àmbit laboral, com són treballar bé amb uns altres, comunicar-se clarament i resoldre problemes, dóna l’oportunitat de conéixer al futur treballador per part dels empresaris, donant-se moltes vegades la contractació en acabar els estudis per la mateixa empresa.

Per a acabar, indicar que la F.P. es perfila com un pont per al treball, però també una via per a continuar estudiant (accés i convalidacions a altres certificacions, cicles formatius i a la universitat), per la qual cosa et convide al fet que reflexions i et preguntes què t’agradaria fer, quines són les teues capacitats… i valora l’opció d’encaminar-te a la Formació Professional.

Autor: José Luis Estornell Mena, Técnico Espai Labora de Ayora. 

Posted in Certificat de Profesionalitat, cursos, Espai Labora, Formació, Formadors, Labora, Ocupació, Servei Valencià d'Ocupació i Formació and tagged , , , , , , , , .