Com cercar treball de forma eficient

Si acabes de quedar-te sense treball, és la primera vegada que cerques ocupació o portes temps fent-ho sense sort, és possible que et preguntes “què tinc què fer?” O “com puc cercar treball de forma eficient?”. Has de saber que per a tindre possibilitats de trobar feina has de realitzar una cerca activa d’ocupació. A continuació, t’expliquem els passos fonamentals que has de seguir.

Pas 1

1. La primera cosa que has de fer, si no ho has fet ja, és inscriure’t com a persona demandant d’ocupació en el teu Centre Servef.

  • Si has estat inscrit/a amb anterioritat has d’apuntar-te per internet en Autoservef/Renovació i Inscripció/Inscripció o telefonant al número de la Generalitat, 012 (o al 963866000 si tens tarifa plana a fixos).
  • Si és la teua primera inscripció, has d’acudir a la teua oficina d’ocupació demanant cita per a Inscripció Inicial.

Pas 2

2. Si portes temps en situació de desocupació, assegura’t de que les dades de la teua demanda estan actualitzats. Estes dades conformen el teu perfil laboral en el Servef, a manera de currículum vitae.

  • Comprova que consta la teua experiència professional completa, amb descripcions de cada lloc de treball que has exercit, i les dates de principi i fi del contracte.
  • Igualment, repassa la teua formació, i verifica que apareixen tots els teus títols acadèmics, així com els cursos o certificats que puguen influir en la teua ocupabilitat.
  • Si al fer la comprovació descobrixes que falten dades en el teu expedient, sol·licita cita en el teu Centre Servef, i aporta els documents que acrediten la teua formació i experiència.

Per a comprovar que les persones aspirants a una oferta de treball posseïx els requisits que s’exigixen en l’ocupació, el sistema els creua les dades de la dita oferta amb la seua demanda d’ocupació. Per tant, és molt important que la demanda estiga actualitzada. En cas contrari, pots perdre oportunitats laborals.

Pas 3

3. Apunta’t en les ofertes de treball de la web del Servici Públic d’Ocupació Valencià que encaixen amb el teu perfil. RECORDA: Has de ser tu qui sol·licite les ocupacions, el personal del teu Centre Servef no va a telefonar-te per a preguntar-te si un treball t’interessa.

Des del Departament de Comunicació del Servef pugem algunes de les ofertes als nostres perfils de FacebookTwitterInstagram i LinkedIn. Ho fem a fi d’augmentar la seua visibilitat i per a actuar com a recordatori perquè els usuaris entren en la nostra plataforma d’ocupació, però no has d’esperar a veure una oferta en les nostres xarxes socials per a apuntar-te.

  • És recomanable que entres en GVAJobs o l’App GVA Autoservef tots els dies, per a veure les ofertes de treball. Segurament, no hi haurà una nova oferta del lloc o del sector del teu interés cada dia, però és preferible ‘perdre el temps’ mirant ofertes que no t’interessen que perdre l’oportunitat d’un treball perquè, casualment, el dia que han publicat una oferta per al teu perfil no has entrat a la plataforma.

  • Les ofertes d’ocupació de GVAJobs estan disponibles durant un temps limitat. Quan es cobrix la quota de persones inscrites, l’oferta desapareix de la plataforma. Per això, algunes ofertes romanen durant un període de temps ‘llarg’, mentres que altres poden arribar a desaparéixer el mateix dia. Quan des del Departament de Comunicació publiquem ofertes d’ocupació en xarxes socials, la seua visibilitat és major i un gran nombre d’usuaris s’inscriu, per la qual cosa la quota de cobrix abans.

  • És convenient que, encara que tingues el teu perfil degudament omplit en la web del Servef, adjuntes a les ofertes el teu currículum en format .pdf. La majoria de les empreses ho demanden i, a més, el .pdf Et permet personalitzar la teua sol·licitud, afegint, per exemple, un extracte de la teua trajectòria professional. Si tens dubtes sobre com fer-ho, visita el nostre canal de Youtube.

Pas 4

4. Si a l’apuntar-te en diverses ofertes detectes que el teu perfil té alguna carència formativa (per exemple, demanen un certificat o curs que no tens), informa’t sobre l’oferta formativa del Servef.

  • Els nostres cursos són gratuïts i possibiliten l’obtenció de certificats de professionalitat amb caràcter oficial.
  • Així mateix, el Servici Públic d’Ocupació Valencià també oferta cursos d’idiomes, presencials i a distància, ja que solen ser una de les competències més demandes per les empreses.

Pas 5 

5. Acudix a orientació. Davant de qualsevol dubte sobre el procés de cerca d’ocupació o respecte a la formació del Servef, no dubtes a sol·licitar cita amb els servicis d’orientació laboral del teu Centre d’Ocupació (Autoservef/Cita prèvia/Orientació). El personal orientador et proporcionarà atenció personalitzada, adaptada al teu perfil professional i la teua situació personal.

Com ja s’ha dit, estos són els passos fonamentals que has de dur a terme en la teua busca d’ocupació, però, per descomptat, no són els únics. Informa’t també sobre recursos, beques, ajudes, convocatòries d’ocupació públic o programes de distints organismes de què pugues formar part.

Nuria González Carpena, Departament de Comunicació del Servef

Posted in Búsqueda de empleo, Cercar treball, Formació, Ocupació, Orientació and tagged , , , .