Què busquen les empreses en un currículum

Durant la meua experiència com a orientadora laboral vaig tindre clara la importància del currículum en postular-se en les ofertes d’ocupació. En dedicar-me actualment a la gestió d’ofertes, a visites a empreses i a valorar les necessitats dels ocupadors, encara he vist que l’impacte d’un currículum adequat és major.

En primer lloc, ens referirem a inscripcions d’ofertes a través portals d’ocupació per internet. Encara que molts d’aquests portals disposen de formularis de dades o ja més en concret els serveis públics com GVAJOBS, automàticament adjunten la fitxa de demanda, és necessari afegir el currículum personalitzat en format pdf. La falta d’aquest últim suposa pràcticament el descarte com a candidat, atés que els formularis i fitxes són impersonals i a més l’ocupador detecta deixadesa i poca preocupació per la candidatura.

En general, alguns dels aspectes que més valoren els empresaris en els currículums són:

1- El toc personal i humà. Els currículums solen ser documents que no reflecteixen les habilitats personals dels candidats. Per això, si vols aconseguir l’atenció de l’empresari és vital incloure els apartats de Perfil Professional i Interessos i Habilitats. En ells pots descriure quals són les teues característiques personals que faran que desenvolupes adequadament el lloc concret de treball que ha sigut oferit. No cal recórrer mai a frases fetes i copiades de manuals, sinó que has de ser sincer i senzill. Referent a això aquesta molt de moda el terme: “El Treballador 2020”, que reflecteix com els empresaris busquen candidats amb habilitats personals transversals com la flexibilitat i capacitat d’adaptació per a incorporar-los en els seus equips de treball.

2- Ressaltar aquells camps que mostren característiques associades als requisits que l’empresari ha detallat com a imprescindibles. Si una oferta ha marcat coneixements o habilitats essencials per al lloc de treball, com per exemple el coneixement d’idiomes, informàtica o tècniques específiques, has de donar-li una major preferència en el teu currículum mostrant-les en primer lloc i incloent-les com a paraules claus.

3- Diferenciació i adequació del currículum a cada oferta. És un error usar un currículum general, cada lloc de treball té unes necessitats i uns requisits. El currículum ha de mostrar que eres el candidat adequat per a cobrir aqueixos requeriments. En aquest punt recomane dos enllaços d’internet que poden ser útils per a conéixer els requisits més valorats en cada ocupació laboral: “Cercador d’Ocupacions” i “Perfils professionals per Ocupació”. És molt important que entres en aquests cercadors que adjunt, examines l’ocupació oferida i lliges que valoren els empresaris dels treballadors que desenvolupen aquests llocs.

4- Revisar el disseny del currículum tant en pantalla com en paper. La marca personal és un altre terme molt en voga actualment. L’empresari valora les bones presentacions, clares i esquemàtiques, a més l’ús de combinacions de color, símbols i estructura pot dir molt de sobre la personalitat dels candidats. Inconscientment la psicologia del color juga ací un paper molt important, dedicar un temps als xicotets detalls et pot atorgar un carisma distintiu.

Finalment i encara que semble molt obvi, assenyalar que en moltes ocasions i sobretot en petites empreses, els encarregats de decidir la incorporació de nous treballadors són els gerents o assimilats que encomanen al seu personal administratiu la descàrrega en paper dels currículums per a agilitar la càrrega de treball. Revisa per tant la impressió final.

Espere que aquesta visió sobre el currículum us servisca d’ajuda i millore les vostres possibilitats de trobar una ocupació.

Als Espai Labora estem realitzant tallers grupals d’orientació sobre la preparació de currículum. Si vols millorar el teu curriculum vitae, consulta el calendari.

Autora: Eva Gómez, Espai Labora-Historiador Viciana 

 

Posted in Busque treballadors, Cercar treball, Currículum, Empreses, Entrevista de treball, Labora, Ocupació, ofertes d'ocupació, ofertes de treball, Orientació, servef, Servei Valencià d'Ocupació i Formació and tagged , , , , , , , , , , .